خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





آنزیم ها

    ترجمه: سپهر سهرابی

    در هر زمان معینی، همه ی فعالیت های درون سلول توسط آنزیم ها انجام می گیرد. اگر آنزیم را بشناسید سلول را شناخته اید. یک باکتری مثل E.coli حدودا 1000 نوع آنزیم متفاوت دارد که درون سیتوپلاسم آن شناورند.

    آنزیم ها ویژگی های بسیار جالبی دارند که آنها را به ماشین های کوچک انجام دهنده ی واکنش های شیمیایی تبدیل می کند. هدف یک آنزیم در درون سلول این است که به واکنش های شیمیایی سرعت بالایی ببخشد. این واکنش ها به سلول امکان می دهد تا مواد را ترکیب یا تجزیه کند. در سطح بسیار پایه ای، یک سلول در حقیقت کیسه ای سرشار از واکنش های شیمیایی است که توسط آنزیم ها امکان پذیر شده اند.

    آنزیم ها از آمینواسید ها ساخته شده اند و پروتئین هستند. یک آنزیم در نتیجه ی پشت سر هم قرار گرفتن 100 تا 1000 آمینو اسید به ترتیبی بسیار اختصاصی و منحصر به فرد ساخته می شود. سپس زنجیره ی آمینو اسید تا می خورد و شکل منحصر به فردی را به وجود می آورد. این شکل به آنزیم امکان می دهد تا واکنش شیمیایی خاصی را انجام دهد. یک آنزیم به عنوان یک کاتالیزگر بسیار کار آمد عمل میکند و سرعت واکنش را به شدت افزایش می دهد.

    به عنوان مثال قند مالتوز از اتصال دو مولکول گلوکز به یکدیگر ساخته شده است. آنزیم مالتاز به شکلی فرم یافته که می تواند پیوند بین دو مولکول را بشکند و گلوکز آزاد کند. تنها کاری که مالتاز می تواند انجام دهد شکستن پیوند مالتوز است اما این کار را بسیار سریع و کار آمد انجام می دهد. انواع دیگر آنزیم ها می توانند اتم ها و مولکول ها را به یکدیگر متصل کنند. شکستن پیوند مولکول ها و ترکیب آن ها با یکدیگر کاری است که آنزیم ها انجام می دهند و برای هر واکنش شیمیایی یک آنزیم مخصوص وجود دارد تا در نهایت سلول به درستی فعالیت کند.

     

    در تصویر بالا فعالیت پایه ای یک آنزیم را می بینید. یک مولکول مالتوز در کنار آنزیم شناور است سپس در محل فعال آنزیم قرار می گیرد. محل فعال آنزیم پیوند بین دو مولکول را می شکند و دو مولکول گلوکز آزاد می شود.

    ممکن است در مورد افرادی دچار عدم تحمل لاکتوز هستند چیزهایی شنیده باشید. یا ممکن است خود شما چنین مشکلی داشته باشید. این مشکل زمانی به وجود می آید که قند لاکتوز شیر در بدن به ترکیبات گلوکز شکسته نمی شود. بنابراین این قند هضم نمی شود. سلول های روده ای چنین افرادی قادر به تولید آنزیم لاکتاز نیستند. لاکتاز آنزیمی است که لاکتوز را تجزیه می کند. این مشکل نشان می دهد که چگونه عدم وجود تنها یک آنزیم می تواند موجب بروز مشکلاتی برای فرد شود. افرادی که  دچار عدم تحمل لاکتوز هستند می توانند قبل از خوردن شیر قطره ای از لاکتاز را بخورند تا مشکل حل شود. بیشتر بیماری های مربوط به نققص آنزیمی به راحتی قابل درمان نیستند.

    درون یک باکتری در حدود 1000 نوع آنزیم مختلف وجود دارد (لاکتاز یکی از آن ها است). همه ی آنزیم ها در سیتوپلاسم آزادانه شناورند و منتظر ماده ی شیمایی هستند تا به آن متصل شوند. از هر نوع آنزیم صدها یا میلیون ها کپی وجود دارد که این مقدار بستگی به اهمیت واکنش و مقدار نیاز سلول به واکنش دارد. این آنزیم ها همه کار انجام می دهند از تجزیه گلوکز برای آزاد سازی انرژی آن برای ساخت دیواره سلولی گرفته تا ساخت آنزیم جدید و هدایت سلول برای تولید مثل. بنابراین  آنزیم ها همه ی کارهای سلول را انجام می دهند.


    این مطلب تا کنون 8 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها : آنزیم ,سلول ,واکنش ,انجام ,مولکول ,وجود ,وجود دارد ,فعال آنزیم ,تحمل لاکتوز ,لاکتوز هستند ,گلوکز آزاد ,تحمل لاکتوز هستند ,
    آنزیم ها

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده